Dostupni linkovi

Iran započeo pomorske manevre u Zalivu


Pripadnici iranske Nacionalne revolucionarne garde započeli su u subotu pomorske vežbe nedaleko od moreuza Hormuz, vrlo važnog prolaza naftnih tankera u Persijskom zalivu koji je Teheran zapretio da će zatvoriti kao odgovor što su zapadne zemlje pooštrile sankcije Iranu.

Iranski državni mediji javili su da će ratni brodovi održati jednomesečne manevre. Istovremeno, mornarice zapadnih zemalja ojačale su svoje prisustvo u Zalivu predvođene američkim nosačem aviona Abrham Linkoln.

Iran do sada nije pokušavao da ugrozi slobodno kretanje brodova kroz moreuz kroz koji prolazi jedna petina svetske proizvodnje sirove nafte. SAD i njihovi saveznici najavili su ranije da će odgovoriti na bilo kakvu vrstu blokade tog prolaza.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je u petak da će Iran odgovoriti na sve vojne ili pretnje naftnim embargom sprovodeći "sopstvene pretnje".

"Pretnje će se okrenuti na štetu (onih koji ih propagiraju). Neka Amerikanci i ostali znaju, a oni to i znaju, da pred pretnjama ratom i pretnjama (embarga) naftom, i mi imamo naše pretnje koje ćemo sprovesti kada za to dođe vreme", poručio je Hamnei.
XS
SM
MD
LG