Dostupni linkovi

Mula Omar pisao Obami da želi pregovore?


Jedan od verskih lidera talibanskog pokreta Mula Mohamed Omar poslao je prošle godine pismo američkom predsedniku Baraku Obami u kojem je nagovestio da želi pregovore o okončanju sukoba u Avganistanu.

To je agenciji AP potvrdio jedan bivši visoki američki zvaničnik, koji je naveo da pismo nije bilo potpisano i da je bilo poslato preko talibanskog posrednika. Taj zvaničnik je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti pitanja.

Izvor je naveo da su ljudi koji su imali uvid u poruku zaključili da je pismo autentično, ali da su službenici u administraciji rekli da ne mogu to da potvrde sa sigurnošću.

Obamina administracija nije odmah reagovala na pismo, potvrdila su dvojica zvaničnika, iako je ta poruka produbila odnose sa Omarovim posrednicima.

Izvori nisu želeli da otkriju tačnu sadržinu pisma, ali i bivši i aktuelni službenici administracije potvrdili su da se u njemu izražava spremnost talibana da izgrade međusobno poverenje sa SAD.

Mula Omar je duhovni lider talibanskog pokreta i upravlja vojnim operacijama tog pokreta. Već godinama se ne zna gde se nalazi, a SAD su za njim raspisale poternicu zbog pomaganja Osami bin Ladenu i pružanju pomoći Al Kaidi.
XS
SM
MD
LG