Dostupni linkovi

Savet bezbednosti 8. februara o KosovuSavet bezbednosti UN razmatraće naredne nedelje situaciju na Kosovu koja je, prema oceni generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, napeta i umnogome utiče na dijalog Beograda i Prištine i razgovore o evropskoj perspektivi regiona.

Kako je objavljeno na sajtu UN, sednica Saveta bezbednosti biće održana u sredu, 8. februara, posle podne po srednjeevropskom vremenu.

U izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid, Ban Ki Mun je izrazio zadovoljstvo zbog obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine i postignutih dogovora, ali i zabrinutost zbog sporog napretka u povratku raseljenih i utvrđivanju sudbine nestalih.

Navodi se takođe da još nije jasno da li će referendumu o prihvatanju kosovskih institucija na severu Kosova biti održan.

U tom smislu se podseća da je Evropski savet 9. decembra odlučio da odloži odluku o davanju statusa Srbiji za članstvo u EU za mart 2012. pri čemu su neke zemlje to vezale za situaciju na severu Kosova.

“Iako su se tenzije smanjile krajem izveštajnog perioda, i dalje sam zabrinut zbog nestabilne situacije koja nosi kontinuirani rizik od provokacija i eskalacije međuetničkih tenzija”, ukazuje Bani ki Mun.

Istovremeno, dijalog u Briselu uz posredovanje Evropske unije pokazao je da su praktični dogovori za ublažavanje svakodnevnih problema na Kosovu dostižni, ocenio je Ban Ki Mun i pozdravio strane zbog nastavka dijaloga pod teškim okolnostima i zbog ponovno pokazane vere u proces rešavanja problema na miran način.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG