Dostupni linkovi

Ven: Kina nema nameru da “kupi” Evropu



Kina nema ni nameru ni mogućnosti da "kupi Evropu", izjavio je danas kinski premijer Ven Điabao na ekonomskom forumu u Kantonu na kojem učestvuje i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ističući želju svoje zemlje da pomogne Evropi da prebrodi finansijsku krizu, Ven je rekao da "neki misle da to znači da Kina želi da kupi Evropu. Kina međutim, tako nešto ne namerava niti za to ima mogućnosti", poručio je on.

Ven Điabao je juče u Pekingu rekao da Evropa "pod hitno" mora da reši finansijsku krizu i dodao da Kina planira "pojačano učešće" u Evropskom fondu za finansijku stabilnost (FESF), kao i u Evropskom mehanizmu za stabilnost (MES) fondu za stalnu finansijsku pomoć koji bi trebalo da počne sa radom u julu.

Nemačka kancelarka je pružila uveravanja svojim kineskim domaćinima o stabilnosti evra i o tome da je Evropa sposobna da prevaziđe krizu dodajući da preduzete obaveze idu u dobrom smeru, zalažući se istovremeno za nastavak evropskih integracija.

Prema nezvaničnim podacima, Kina je vlasnik više od 550 milijardi dolara vrednih državnih obveznica evropskih država.

Na ekonomskom forumu u Kantonu učestvuju generalni direktori Simensa i Folksvagena, kao i direktor kineskog proizvođača kompjutera Lenovo i direktor Kineske razvojne banke.
XS
SM
MD
LG