Dostupni linkovi

Talibani demantuju da će pregovarati sa KabulomTalibani su danas demantovali najave da će u Saudijskoj Arabiji pregovarati s predstavnicima avganistanske vlade.

"Nema nikakve istine u izveštajima u kojima se kaže da će se delegacija Islamskog emirata (naziv talibanske vlade od 1996-2001) u bliskoj budućnosti sastati s predstavnicima Karzaijeve vlade u Saudijskoj Arabiji", navodi se na sajtu talibana "Glas džihada".

Talibani, svrgnuti s vlasti krajem 2001. posle invazije međunarodne koalicije na čelu sa SAD, poslednjih deset godina vode gerilski rat protiv vlade u Kabulu i njenih saveznika iz NATO-a.

Početkom januara, pobunjenici su napravili prvi korak prema eventualnom mirovnom procesu, pošto su izrazili spremnost za otvaranje kancelarije za kontakte sa SAD u Kataru.

Tada nije pomenuta avganistanska vlada, koju talibani smatraju "marionetom" SAD i ne priznaju je.

Kabul sa svoje strane ne krije protivljenje katarskoj opciji. "Uvek smo se više zalagali za Saudijsku Arabiju, a ne za Katar", kazao je u ponedeljak predstavnik za štampu avganistanske vlade Akim Hašer i precizirao da nisu preduzete nikakve konkretne mere za početak razgovora.

S druge strane, neimenovani avganistanski diplomata kazao je u ponedeljak Frans presu u Rijadu da će "dve delegacije, jedna vladina i druga talibanska, pregovarati u Saudijskoj Arabiji", ali nije naveo datum početka tih razgovora.
XS
SM
MD
LG