Dostupni linkovi

Čavez vraća zlatne rezerve u zemljuVenecuela je vratila u zemlju veći deo svojih rezervi zlata, u okviru plana koji je prošle godine donio predsednik te zemlje Hugo Čavez.

Zlato koje je iz inostranstva vraćeno u tu južnoamericku zemlju vredno je procjenjenih devet milijardi dolara.

"U toku je završna faza realizacije tog plana koji se dosledno sprovodi. Za dva meseca smo na naše tle vratili oko 160 tona zlata", rekao je guverner Centralne banke Venecuele Nelson Merentes, prilikom dočeka jedne od pošiljki na aerodromu u Karakasu.

Čavez je prošle godine objavio plan o vraćanju 211,35 tona zlatnih poluga koje je Venecuela držala u inostranstvu, u vrednosti od 11 milijardi dolara.

Oko 80 odsto čuvano je u Britaniji, pre svega u trezoru Banke Engleske.

Merentes je kazao da će približno 50 tona venecuelanskog zlata ostati u inostranstvu, sa ciljem da zemlja može da obavlja određene finansijske transakcije.

Čavez je takođe objavio nameru da povrati oko 6,2 milijarde dolara vredne likvidne imovine ili obveznica kojima se može trgovati, a koje se nalaze u bankama Švajcarske, Britanije, Francuske i SAD i da ih prenese u institucije u "prijateljskim" zemljama, kao što su Kina, Rusija i Brazil.
XS
SM
MD
LG