Dostupni linkovi

Rođendan zatvorenog Zemaljskog muzeja u Sarajevu


Najstarija moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u Bosni i Hercegovini, Zemaljski muzej, osnovan je na današnji dan prije tačno 124. godine.

Ovu godišnjicu Muzej dočekuje zatvoren, a niko ne može sa sigurnošću ustvrditi da li će i kako Muzej postojati u narednim godinama, piše portal Radiosarajevo.ba

Prva ideja o osnivanju muzeja javila se još 1850. godine, ali se ta inicijativa pojačala nakon što je Austro-Ugarska okupirala Bosnu i Hercegovinu 1878. godine.

Potreba za podizanje kulturne svijesti, ali i urbanizacije građana, kao i činjenica da je prvih godina okupacije zabilježeno raznošenje spomenika kulture iz naših krajeva, doprinijelo je poduzimanju konkretnijih mjera u cilju osnivanja muzeja.

Tako je 1. februara 1888. godine osnovan Zemaljski muzej u Sarajevu. U početku je muzej bio smješten u neuslovnim prostorijama. Odlučeno da će projekat zgrade muzeja raditi češki arhitekt Karlo Paržik. Regulacionim planom iz 1909. godine načinjena skica muzeja, a njegova izgradnja predviđena je na današnjoj lokaciji.

Interesantan je podatak da je zgrada Zemaljskog muzeja jedna od rijetkih na prostoru joguistočne Evrope, koja je građena namjenski za muzej.

Gradnja je završena 1913. godine, a Muzej otvoren za javnost 4. oktobra iste godine.
XS
SM
MD
LG