Dostupni linkovi

Gotovina traži 12 prijatelja suda


Advokatski tim Ante Gotovine, koji je nepravosnažno osuđen na 24 godine zbog zločina nad Srbima, traži od Tribunala status prijatelja suda za 12 stručnjaka.

Predloženi zahtjev za dodjelu tog statusa nudi sudskom vijeću nezavisnu i objektivnu procjenu vodećih stručnjaka na tom području, ističe odbrana u aktu podnijetom 27. januara, a koji je danas objavio Tribunal.

"Grupa od 12 pravnih i vojnih stručnjaka zatražila je u aktu Haškom sudu 13. januara status prijatelja suda u predmetu Ante Gotovine i Mladena Markača kako bi iznijela svoje stavove o zaključcima prvostepene presude koja se tiču nezakonitosti artiljerijskih napada u Oluji", navodi odbrana.

Haško tužilaštvo zatražilo je prošle nedjelje od sudija da odbace taj zahtev, ocijenivši da je njihov akt u najvećem dijelu irelevantan ili se bavi činjeničnim pitanjima, pa ne može biti od pomoći sudskom vijeću u razmatranju podnijetih žalbi na prvostepenu presudu.

Ante Gotovina koji je vodio operaciju "Oluja" osuđen je na 24, a Mladen Markač koji je komandovao specijalnom policijom na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbija u toj akciji. General Ivan Čermak koji je nakon Oluje komandovao kninskim područjem oslobodjen je optužbe.
XS
SM
MD
LG