Dostupni linkovi

Avganistan:Ubio ženu jer je rodila treću ćerku


Jedan Avganistanac ubio je suprugu jer je rodila treću ćerku a ne sina, kako se on nadao, saopštila je danas policija u provinciji Kunduz.

Dvadesetosmogodišnju ženu, koja je identifikovana kao Storai, udavio je muž, član lokalne milicije, uz pomoć majke, što je bila osveta jer je prije tri mjeseca rodila treću ćerku u selu Mohasili, saopštila je policija.

Isti izvor navodi da su uhapsili svekrvu u vezi sa smrću porodilje, ali da je njen muž još na slobodi i da ga najvjerovatnije štite dobro naoružane grupe milicije.

"Postojanje milicije je veliki problem i imamo poteškoća kod hapšenja", rekao je šef policije Kunduza Sufi Habib.

Nadera Geja, šef odjeljenja za žene u Kunduzu, rekla je da je ovo ubistvo najgori primjer nasilja nad ženama sa kojim se ona susrela.

Nasilje nad ženama je uobičajeno u Avganistanu. Krajem novembra u istoj provinciji članove jedne porodice, koja je odbila da uda ćerku za muškarca koga su smatrali odgovornim, napadači su polili kiselinom. Oni su prosuli kiselinu na oba roditelja i troje djece.

Policija je kasnije uhapsila odbačenog uvdarača i njegova tri brata zbog ovog napada.

Grupe za ljudska prava u i van Avganistana strahuju da će žene u Avganistanu biti glavne žrtve sada kada strani vojnici napuštaju tu zemlju kraja 2014. godine i pripremaju se za početak mirovnog procesa koji će uključiti i talibane.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG