Dostupni linkovi

Arapska liga obustavlja posmatračku misiju u Siriji


Arapska liga je odlučila da obustavi svoju misiju posmatranja u Siriji zbog "povećanja sukoba", izjavio je u subotu jedan zvaničnik panarapske organizacije.

"Odluka o obustavljanju misije Arapske lige u Siriji je preduzeta zbog povećanja sukoba. Službena objava će uslijediti nešto kasnije", rekao je agenciji AFP ovaj zvaničnik koji je želio ostati neimenovan.

Šef posmatračke misije Arapske lige u Sirije izjavio je u petak da su se sukobi "značajno" povećali od utorka, posebno u Homsu, Hami i Idlebu, na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

"Trenutna situacija, u pogledu sukoba, ne pomaže da se stvori atmosfera koja će dozvoliti da sve strane dođu za pregovarački stol, što je glavni cilj arapskog plana izlaska iz krize", dodao je on u jednom saopćenju.

Od utorka u sukobima u Siriji ubijene su najmanje 193 osobe, većinom civili, prema izvještaju koje je napravio AFP na osnovu zvaničnih informacija grupa za odbranu ljudskih prava.

Stotinu šezdeset i pet posmatrača Arapske lige je od 26. decembra raspoređeno u dogovoru s Damaskom, kako bi nadgledali primjenu plana za izlazak iz krize koja predviđa prekid sukoba, oslobađanje zatvorenika, povlačenje tenkova iz gradova i slobodno kretanje stranih medija prije otvaranja pregovora.
XS
SM
MD
LG