Dostupni linkovi

Hrvatska: Ponovo otvorena istraga protiv Boljkovca


Protiv Josipa Boljkovca ponovno je otvorena istraga zbog sumnje da je naredio likvidaciju 21 civila kod Duge Rese 1945., zbog čega je juče i ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

"Boljkovac je ispitan u tužiteljstvu, gdje je iznio svoju odbranu i odgovarao na sva pitanja", potvrdio je Hini njegov branilac Anto Nobilo.

Sivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Matija Boljkovac Hini je kazao da će u martu u istrazi biti saslušano još nekoliko ljudi, starijih od 90 godina, iz Hrvatske i Beograda.

Na upit tko bi mogao teretiti njegova oca odgovorio je: "Ma kakvi teretiti, i general Mišković (Ivan) i drugi samo će posvjedočiti nevinost moga oca, budite sigurni".

Boljkovac je početkom novembra prošle godine bio uhapšen, pritvoren i protiv njega je zagrebački Županijski sud pokrenuo istragu. Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja većinu je vremena umjesto u zatvoru u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

Nepunih mjesec dana kasnije Ustavni sud je ukinuo odluke zagrebačkog Županijskog suda, ustvrdivši da se postupak protiv njega trebao voditi po novom, a ne starom Zakonu o kaznenom postupku, odnosno da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne istražni sudac.

Sada je državno odvjetništvo to i učinilo, te pokrenulo istragu po novome ZKP-u. No, ovoga puta nije tražilo njegovo pritvaranje pa će se u nastavku istrage braniti sa slobode.Boljkovac odbacuje optužbe da je počinio ratni zločin.
XS
SM
MD
LG