Dostupni linkovi

Javlinski će se žaliti zbog odbačene predsjedničke kandidature


Grigorij Javlinski, osnivač liberalne ruske opozicione partije Jabloko, rekao je danas da planira da uloži žalbu na odluku Centralne izborne komisije da odbaci njegovu prijavu za predsjedničke izbore.

Javlinski vjeruje da je odluka Komisije u njegovom slučaju politički motivisana.
"Mogu da kažem da je bez sumnje ova odluka politički motivisana čiji je cilj da napravi povoljne uslove za trenutno grupisanje onih na vlasti", rekao je on.

On je dodao da je cilj te odluke, takođe, da onemogući značajnom broju ruskih nacionalista da odluče po svojoj savjesti.

Javlinski je prikupio dva miliona potpisa kao podršku za svoju kandidaturu, kao što se i traži zakonom, ali prema posljednjim provjerama 25.66 odsto njih se ispostavilo nevažećim, rekao je sekretar Centralne izborne komisije Nikolaj Konkin.

Prema zakonu, nevažećih potpisa može biti do pet odsto.

U petak, Centralna izborna komisija odbacila je aplikaciju Javlinskog i guvernera Irkutska Dmitrija Mezenceva za kandidaturu za predsjedničke izbore.

Jedini nezavisni kandidat koji je podnio valjanu listu potpisa je milijarder Mihail Prohorov, kod koga je manje od pet odsto potpisa bilo nevažeće.

Četiri preostala kandidata su premijer Vladimir Putin, umjereni socijaldemokratski lider Sergej Mironov, populista Vladimirt Žirinovski i vođa komunista Genadij Zjuganov.
XS
SM
MD
LG