Dostupni linkovi

Suđenje Gotovini i Markaču: Obrana traži uvođenje novih dokaza


Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici 26. siječnja 2012.
Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici 26. siječnja 2012.
Na Haškom sudu održana je još jedna u nizu statusnih konferencija u slučaju protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

U očekivanju žalbene rasprave na presudu od 24 godine zatvora za Gotovinu i 18 godina za Markača, zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti, na statusnoj konferenciji je žalbenog suca Theodora Merona najviše zanimalo zdravstveno stanje optuženih u pritvorskoj jedinici Haškog suda.

Prvooptuženi general Gotovina se zahvalio sucu Meronu na pitanju o zdravlju i obavijestio sud kako je sve u redu. No njegov drugooptuženi kolega, general Markač, koji je i tijekom suđenja imao zdravstvenih problema, nije mogao sucu dati isti odgovor:

„Časni sude, moje zdravstveno stanje nije dobro i trenutno zdravstvene službe pritvorske jedinice poduzimaju adekvatne mjere.“

"Hvala, nadam se da ćete se osjećati bolje, a ako budete bolesni, o tome će me obavijestiti", odgovorio je sudac.

Sudac Meron je najavio kako će se žalbena rasprava održati „najvjerovatnije u proljeće“.

Pred žalbenim vijećem je trenutno nekoliko podnesaka o kojima bi se trebalo očitovati, među kojima je i zahtjev obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka, te dva zahtjeva za dodjelom statusa prijatelja suda.

No, o tome će se, obavijestio je Meron, sud očitovati u dogledno vrijeme podsjetivši pri tom o čemu se radi:

„Odvjetnik gospodina Gotovine podnio je 4. 11. 2011. godine javnu, redigiranu verziju podneska žalitelja Ante Gotovine da se uvedu novi dokazi na osnovu pravila 115. 13. 1. 2012. žalbeno vijeće je primilo zahtjev i prijedlog amicus curie i vezi sa odlukom, presudom pretresnog vijeća od 15. 4. 2011. i zatražilo od žalbenog vijeća da ponovno razmotri zaključke o protupravnom artiljerijskom napadu tokom operacije Oluja.“

Drugim riječima, obrana generala Gotovine zatražila je uvođenje 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme operacije "Oluja" u kolovozu 1995., američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa, te stručna izvješća američkih časnika o akciji.

Podsjetimo i na kraju da je ovog mjeseca skupina 12 pravnih i vojnih stručnjaka zatražila od Haškog suda status prijatelja suda kako bi iznijela svoja stajališta o zaključcima prvostupanjske presude u vezi nezakonitosti topničkih napada tijekom spomenute operacije. Pravomoćna, drugostupanjska presuda Gotovini i Markaču očekuje se sljedeće godine.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Pozadina političkih napada na Sud i Tužilaštvo BiH
Ženski sud kao alternativni pristup pravdi
Žrtve silovanja bez zakonske zaštite i pomoći države
Suđenje Gotovini i Markaču: Obrana traži uvođenje novih dokaza

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG