Dostupni linkovi

Postupak protiv Sanadera odložen za 13.februar


Nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader ponovo nije mogao pred Uskokovim istražiocima dati iskaz o prodaji jeftinije struje šibenskom TLM-u i mostarskom "Aluminiju", jer njegovi advokati nisu bili u mogućnosti da dođu na suđenje, pa je postupak otkazan za 13. februar.

Nakon što je prije sedam dana ispitivanje odgođeno zbog odsustva Sanaderovog advokata Čede Prodanovića, koji se nije mogao pojaviti u Uskoku zbog operacije koljena, danas i druga dva Sanaderova advokata nisu bila u mogućnosti da dođu.

"S obzirom da osumnjičeni ne može bez advokata dati iskaz, ispitivanje je odgođeno za 13. februar" službeno je objašnjenje još jednog odgađanja postupka.

Ivo Sanader je rekao da je bio spreman da da izjavu."Bio sam spreman da dam izjavu, ali s obzirom na zakonska ograničenja to danas nisam mogao učiniti", rekao je Sanader pred novinarima ispred zgrade zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva.

Hrvatska elektroprivreda je tom jeftinom prodajom navodno oštećena za čak 600 miliona kuna. Prije osam dana na pitanja o tom slučaju odgovarao je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. U Uskok je ušao kao osumnjičeni, a nakon šest sati ispitivanja izašao kao svjedok, jer se odustalo od njegova progona u tom slučaju.

Sanaderu se već sudi za uzimanje provizije od Hypo banke te uzimanje mita od rukovodilaca Mola za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom. Zajedno s još nekoliko bivših HDZ-ovaca Sanader je optužen i za nezakonito izvlačenje novca iz državnih kompanija koji su završili u crnom stranačkom fondu.
XS
SM
MD
LG