Dostupni linkovi

Prijedlog rezolucije za Siriju neprihvatljiv Moskvi


Rusija je danas ocijenila da je neprihvatljiv novi prijedlog rezolucije UN o Siriji koji su sastavili Evropljani i arapske države, napominjući da on ne odražava stav Moskve, koja se i dalje protivi upotrebi sile protiv Damaska.

Zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov je naglasio da tekst, o kome će se danas popodne raspravljati u Savjetu bezbjednosti UN, sadrži reference o ekonomskim sankcijama koje je Arapska liga u novembru uvela Siriji i predviđa dodatne mjere koje će biti razmatrane ukoliko rezolucija ne bude primijenjena u roku od 15 dana, a da se ne precizira koje su to mjere.

Prijedlog rezolucije na kome su radili Velika Britanija, Francuska i Njemačka sa arapskim državama poziva da se slijedi primjer Arapske lige uvođenja sankcija sirijskom režimu i predviđa da predsjednik Bašar al Asad preda vlast svom zamjeniku a potom održavanje izbora.

Rusija, tradicionalni saveznik Damaska, više puta se usprotivila protiv upotrebe sile i svake rezolucije UN koja podržava unilateralne sankcije protiv Sirije.
Moskva je predstavila svoj prijedlog kojim se osuđuje upotreba sile režima sirijskog predsjednika protiv opozicije.Rusija i Kina su u oktobru uložile veto na prethodnu rezoluciju o Siriji.

Prema podacima UN od marta 2011. godine kada su počeli protesti u Siriji, poginulo je najmanje 5 400 ljudi.
XS
SM
MD
LG