Dostupni linkovi

Trojicu Srba ne puštaju iz Kaira


Egipat je zabranio izlazak iz zemlje za najmanje 10 Amerikanaca i Evropljana, među kojima je troje Srba, kao i sin američkog sekretara za saobraćaj.Imena ovih ljudi nijesu objavljena.

Osobe kojima je zabranjen izlazak iz zemlje rade za dvije američke organizacije - Međunarodni republikanski institut (IRI) i Nacionalni demokratski institut (NDI), koje su među 10 grupa koje su predmet krivične istrage u Egiptu i čije su kancelarije vojnici pretražili prošlog mjeseca.

Vojni generali, koji su preuzeli vlast posle svrgavanja Hosnija Mubaraka, optužuju strane organizacije da "stoje iza protesta" protiv njihove vladavine i da finansiraju demonstrante u cilju destabilizacije zemlje.

Vašington je u četvrtak upozorio da takva kampanja protiv grupa koje promovišu demokratiju i ljudska prava izaziva zabrinutost za demokratsku tranziciju Egipta, što bi moglo da ugorizi američku pomoć egipatskoj ekonomiji.

Egipatska vojska od SAD dobija više od milijardu dolara godišnje, naveo je Rojters. Planirano je da SAD u 2012. godini daju pomoć za vojsku u vrednosti od 1,3 milijarde dolara i 250 miliona dolara ekonomske pomoći.
XS
SM
MD
LG