Dostupni linkovi

Moore: SAD snažno podržavaju Sud i Tužilaštvo BiH


Zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan Moore izjavio je večeras u Banjoj Luci da njegova zemlja snažno podržava institucije Suda i Tužilaštva BiH, koje su legalno uspostavljane i za koje smatraju da imaju vitalnu ulogu u BiH.

"Smatramo da zabrinosti koje se tiču ovih institucija trebaju se rješavati u okviru strukturalnog dijaloga, koji vodi EU“, kazao je Moore.

Komentirajući zaključke koje je juče usvojila parlamentrna većina u Narodnoj skupštini RS-a, u kojima se traži da njeni predstavnici u parlamentu BiH pokrenu ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, Moore je rekao da prepoznaje i pravo parlamentarca kako na državnom tako i na entitetskom nivou da pokreću inicijative iz bilo koje oblasti za koje smatraju da je to potrebno.

Komenirajući odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka“, on je kazao da je ustanovljeno da je i njihov ambasador za pitanje ratnih zločina potvrdio da su se dogodili zločini u Dobrovoljačkoj ulici.

"Kako mi shvatamo, istraga u 'slučaju Dobrovoljačka' se nastavlja. Prema potvrdama koje imamo iz Tužilaštva istraga se nastavlja na nekoliko nivoa“, kazao je Moore u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je izrazio nadu da će protokol između BiH i Srbije biti potpisan što će omogućiti da se dijele informacije između dvije zemlje.
XS
SM
MD
LG