Dostupni linkovi

Filmovi Hugo i Umjetnik imaju najviše nominacija za Oscara


Film Martina Scorsesea "Hugo" osvojio je jedanaest nominacija za Oscara, pretekavši tako za jednu nominaciju francuski nijemi film "Umjetnik" koji je nominovan u deset kategorija.

Filmovi "Igra pobjednika" s Bradom Pittom i "Put rata" Stevena Spielberga našli su se na trećem mjestu s po šest nominacija.

Sva četiri filma osvojila su nominaciju za najbolji film, a u toj su kategoriji uz njih nominovani i "Nasljednici", "Tajni život kućnih pomoćnica", "Ponoć u Parizu", "Drvo života" i "Jako glasno i nevjerojatno blizu".

Za glavnu mušku ulogu nomiovani su George Clooney u "Nasljednicima", Jean Dujardin u "Umjetniku", Brad Pitt u "Igri pobjednika", Gary Oldman u filmu "Dečko, dama, kralj, špijun" i Demian Bichir u filmu "A Better Life".

Popis nominacija za glavnu žensku ulogu predvodi Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady". Uz nju su nominirane Glenn Close za ulogu u filmu "Albert Nobbs", Viola Davis za "Tajni život kućnih pomoćnica", Rooney Mara za ulogu Lisbeth Salander u filmu "Muškarci koji mrze žene" i Michelle Williams za "Tjedan dana s Marilyn".

Za najbolju režiju nominovani su Martin Scorsese ("Hugo"), Michel Haznavicius ("Umjetnik"), Woody Allen ("Ponoć u Parizu"), Alexander Payne ("Nasljednici") i Terrence Malick ("Drvo života").

Za najbolji film na stranom jeziku kandidati su belgijski film "Bullhead", izraelski "Footnote", poljski "In Darkness", kanadski "Monsieur Lazhar" i iranski "Nader i Simin se rastaju".

Ceremonija dodjele Oscara, 84. po redu, održat će se 26. februara 2012. godine u Kodak Theatru u Hollywoodu. Domaćin showa bit će slavni Billy Crystal.

Prema mišljenju stručnjaka, najveći favoriti za nagradu za najbolji film su Umjetinik i Nasljednici.
XS
SM
MD
LG