Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije započelo istraga o zločinu u Dvoru na Uni


Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević saslušao je danas u Kopenhagenu prvog svjedoka u istrazi zločina u Dvoru na Uni.Devetoro srpskih civila ubijeno je u avgustu 1995. godine u Dvoru na Uni.

"Nakon saslušanja svjedoka i razmene informacija sa hrvatskim državnim tužilaštvom, koje je takođe u Danskoj, biće donijeta konačna odluka o krivičnom progonu kako bi se pronašli počinioci tog užasnog zločina", rekao je Tanjugu zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vukčević je saslušao prvog danskog vojnika, rekao je Vekarić i precizirao da će, osim njega, danas i sjutra tužilac uzeti izjave od još tri vojnika i jednog danskog novinara.

Izjave od danskih vojnika uzeće i predstavnici hrvatskog Tužilaštva, rekao je zamenik srpskog tužioca za ratne zločine.Poslije toga će, kako je naveo, srpske i hrvatske kolege uporediti izjave i drugih svjedoka u Hrvatskoj i Srbiji do kojih su došli, kako bi lakše otkrili počinioce.Informacije će biti razmenjene u skladu sa sporazumom o saradnji tužilaštava Srbije i Hrvatske, napomenuo je Vekarić.

Danski vojnik Jan Velendorf, jedan od bivših pripadnika snaga UN u Hrvatskoj, koji je već govorio na danskoj televiziji o ubistvu zarobljenih civila, kazao je da će sarađivati i sa tužiocima Srbije i Hrvatske.

Dansku jedinicu je tada činilo 200 naoružanih vojnika, kojima je bilo naređeno da samo posmatraju, te su se pogubljenja dogodila na samo nekoliko metara od jedinice.
XS
SM
MD
LG