Dostupni linkovi

NVO protestovale zbog smene Ugričića


Više nevladinih organizacija u ponedeljak je protestovalo i izrazilo zabrinutost zbog načina na koji je Vlada razrešila upravnika Narodne biblioteke Sretena Ugričića, što, kako naglašavaju, ukazuje na brutalni atak na osnovna ljudska prava i slobode.

Ugričić je razrešen dužnosti po hitnom postupku na telefonskoj sednici Vlade, sa obrazloženjem da je navodno podržao "planirani atentat na kompletan državni vrh Srbije", piše u saopštenju Građanske inicijative, Jukoma, Helsinškog odbora, Beogradskog centra za ljudska prava i Centra za praktičnu politiku.

Te nevladine organizacije, okupljene u Kući za ljudska prava i demokratiju, zatražile su da se povuče odluka o smeni Ugričića.

U saopštenju se navodi da izjava ministra unutrašnji poslova Ivice Dačića da Ugričić može iz zatvora da podržava crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa "svedoči o bahatoj uzurpaciji nadležnosti, i o pritisku izvršne vlasti na institucije, posebno one iz sfere kulture".

"Reč je o teškom narušavanja osnovnih ustavnih principa. Pretnja zatvorom zbog potpisa na protestu grupe intelektualaca nedopustiva je u demokratskom društvu, jer granice slobode govora i izražavanja ne smeju biti prepuštene arbitrarnoj oceni policije, makar njen prvi čovek bio i zamenik premijera", piše u saopštenju.

Prema mišljenju NVO, medijska hajka koja je sledila objavljivanju teksta Andreja Nikolaidisa, kao i progon Ugričića ukazuju na to da se iza tog linča kriju mnogo dublji razlozi.

"Markiranje spoljnih i unutrašnjih neprijatelja Srbiju vraća u devedesete. Režirani scenario samo podstiče i održava nacionalističku histeriju i ksenofobiju. Cilj je očigledno zabrana kritičkog govora na javnoj sceni u predizbornoj kampanji koja će, po svemu sudeći, biti beskrupulozna", piše u saopštenju.
XS
SM
MD
LG