Dostupni linkovi

Zamjenik šefa libijskog prelaznog vijeća podnio ostavku


Zamjenik šefa libijskog vladajućeg Nacionalnog prijelaznog vijeća (NPV) Abdel Hafiz Goga saopćio je danas da podnosi ostavku poslije niza protesta protiv novih libijskih lidera.

"Moja ostavka ide u prilog naroda i u ovom trenutku je potrebna", rekao je Goga televiziji Al Jazeera.

"Nažalost, nije nastavljen potreban konsenzus za održavanje najviših nacionalnih interesa. Ne želim da se atmosfera mržnje nastavi i negativno odrazi na NPV", rekao je još Goga.

Sa svoje strane, šef NPV-a Mustafa Abdul Jalil upozorio je danas da bi Libija mogla da sklizne u "jamu bez dna", nakon što su demonstranti upali u zgradu vlade u Bengaziju dok se on u njoj nalazio.

Oko 200 demonstranata sinoć je razbilo prozore na lokalnom sjedištu NPV-a u ovom gradu i ušlo u zgradu, zahtijevajući brže sprovođenje reformi u zemlji i tražeći sastanak sa novim privremenim vođstvom Libije.

"Narod nije vladi dao dovoljno vremena, a vlada nema dovoljno novca. Možda ima kašnjenja, ali vlada radi tek dva mjeseca. Dajte joj šansu, bar dva mjeseca", poručio je šef NPV-a, javio je Reuters.

Jalil je rekao i da se susreo s vjerskim vođama i demonstrantima kako bi razgovarao o njihovom nezadovoljstvu radom nove vlade.

Protesti koji su jučer održani u Bengaziju najsnažniji su udarac novim vlastima od svrgavanja režima dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija.
XS
SM
MD
LG