Dostupni linkovi

Izvještaj Savjeta Evrope: Srbija postigla značajan napredak


Srbija je ispunila niz obaveza i postigla značajan napredak, a posebno na polju regionalne i saradnje sa Haškim tribunalom, navedeno je, između ostalog, u izvještaju o Srbiji, o kojem će naredne nedjelje raspravljati Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u Strazburu.

U izvještaju, objavljenom na sajtu Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, navedeno je da je Srbija nastavila dijalog sa Prištinom mirnim i diplomatskim sredstvima, te da je bila posvećena daljem napretku prema integraciji u EU.

Dodaje se da je Srbija ispunila napredak vrijedan pohvale na polju provođenja reforme izbornog zakona i pravosuđa, pokrenula proces decentralizacije, poboljšala zaštitu prava manjina i konsolidovala nezavisna regulativna tijela, te ratifikovala veliki broj konvencija Savjeta Evrope.

U izvještaju se ocjenjuje da Srbija treba da napravi dalji napredak u usvajanju neophodnih zakonskih rješenja i obezbijedi njihovo provođenje u četiri ključne oblasti - uspostavljanje nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema, nezavisnih medija, borbe protiv korupcije i borbe protiv diskriminacije.

Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope se preporučuje da nastavi da posmatra dalje ispunjavanje obaveza Srbije i ohrabri srpski parlament i vladu, koji će biti formirani 2012. godine na parlamentarnim izborima, da ostvare dalji napredak u četiri ključne oblasti.

U Strazburu će sutra početi redovno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, u okviru koga će se, dva dana kasnije, raspravljati o izvještaju o poštivanju dužnosti i obaveza Srbije preuzetih članstvom u Savjetu Evrope.
XS
SM
MD
LG