Dostupni linkovi

Kolumbija: Fark bombaškim napadom omeo vazdušni saobraćaj


U bombaškom napadu kolumbijske pobunjeničke grupe "Fark" jedan policajac je poginuo, a kompletna radarska stanica je uništena što je dovelo do smetnji u odvijanju vazdušnog saobraćaja na jugu i zapadu Kolumbije, izjavile su vlasti, prenosi BBC.

Napad, koji je trajao više od 12 časova, izvršilo je oko 100 gerilaca na planinskom vrhu, u južnom kolumbijskom regionu Kauka na kome se nalazi radarsko postrojenje.

Policijski garnizon je odgovorio na napad, a potom su pristigle i vojne trupe kako bi uspostavile kontrolu i protjerale gerilce.

Osudivši ovaj napad, predsjednik Huan Manuel Santos rekao je da napadima na ciljeve koji utiču na civilno stanovništvo "Fark" pokazuje svoju slabost i očaj.

Direktor kolumbijskog avio-saobraćaja Santiago Kastro rekao je da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se izvrši popravka radara koji je korišćen i za praćenje krijumčarenja droge na jugu i zapadu Kolumbije.

"Fark" je najstarija i najveća ljevičarska pobunjenička grupa u Kolumbiji i nalazi se na spisku terorističkih organizacija SAD i Evrope.
XS
SM
MD
LG