Dostupni linkovi

Riker: I BiH razlog što je podjela Kosova loša ideja


Zamjenik pomoćnika šefa američke diplomatije Filip Riker rekao je da pitanje podjele Kosova nije tabu tema, već pitanje snažnog neslaganja sa tom idejom, a situacija u BiH je samo jedan od mnogih razloga zašto se misli da je to loša ideja.

"Situacija u BiH je samo jedan od mnogih razloga zašto se snažno protivimo tome i mislimo da je podjela Kosova ili promjena granica loša ideja, jer jednom kada se krene tim putem, staviće se pod znak pitanja svaka država", rekao je Riker za "Politiku".

Prema njegovim riječima, bilo da u BiH ili u Makedoniji neko želi da napravi zamišljenu etničku državu, to prosto nije recept za uspjeh, stabilnost i prosperitet, dok je Kosovo poseban slučaj zbog "svoje istorije ozbiljnih događaja".

On je rekao da SAD nisu tražile da Srbija odustane od Rezolucije 1244, niti su zauzele određen stav prema planu od četiri tačke predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji se tiče rješavanja problema Kosova, ali da smatraju da se treba fokusirati na dijalog Beograda i Prištine .

Riker je naveo da su četiri tačke koje je predstavio predsjednik Srbije "pitanja koja je neophodno razmotriti", ali i da "postoje i pitanja na sjeveru Kosova, kao i pitanja koja Priština želi da budu razmotrena".

"Naš stav je da bi trenutno fokus Srbije trebalo da bude na neposrednom cilju, a to je obezbjeđivanje statusa kandidata za članstvo u EU", rekao je Riker.

On je naveo da je sada neophodno nastaviti sa dijalogom Beograd-Priština i da u razgovorima ne bi trebalo pokušavati da se ponovo otvore pitanja koja su već riješena, nego bi trebalo "rješavati pitanja koja su neriješena".

Riker je rekao da obje strane treba da nađu formulu za predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima i da vjeruje da postoje rješenja.
XS
SM
MD
LG