Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej: Izvinjenje u Dubrovniku je trebalo biti obostrano


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je izvinjenje episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija u Dubrovniku dobro i poželjno, ali da bi bilo bolje da je ono stiglo "i sa druge strane".

"Svako izvinjenje se pozdravlja, ali oproštenje mora biti obostrano. To je nešto što nam svima treba i kada bi tako svi postupali bilo bi nam mnogo lepše u životu", rekao je patrijarh Irinej za beogradski "Pres".

List napominje da se episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izvinio Hrvatima u Dubrovniku, ne pominjući konkretno rat i sukobe.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je srećan što je došlo do susreta vladike Grigorija i biskupa Uzinića u Dubrovniku, napominjući da se svake godine od 18. do 25. januara služi molitva u većini hrišæanskih crkava za jedinstvo hrišćanstva.

"Sada se svuda moli, a utoliko je ljepše ako predstavnici bilo koje crkve javno mole za oproštenje. Svako treba da prizna svoju sopstvenu prošlost, ali i ono što u toj prošlosti nije bilo dobro. Bez praštanja nema pomirenja, suživota, niti jedinstva i zato stav vladike Grigorija treba pozdraviti", rekao je Hočevar za "Pres".
XS
SM
MD
LG