Dostupni linkovi

Arapska liga: Počinje rasprava o posmatračkoj misiji u Siriji


Arapska liga počinje seriju sastanaka na kojima će u naredna dva dana biti odlučeno da li će posmatračka misija u Siriji biti produžena, pošto je nasilje u toj zemlji nastavljeno.

Šef misije podnijeće danas izvještaj tokom diskusije u Kairu, a ministri spoljnih poslova članica Arapske lige odluku će donijeti sutra.

Mandat misije od 165 članova istekao je prije dva dana, a za sada nema naznaka da su sirijske vlasti obustavile akcije protiv antirežimskih demonstranata, prenio je Bi-Bi-Si.

Analitičari očekuju da će posmatračka misija biti produžena za mjesec dana. Aktivisti navode da je u jučerašnjim akcijama snaga bezbjednosti širom Sirije poginulo sedmoro ljudi.

Savjet bezbjednosti UN obaviješten je ranije ovog mjeseca da je 400 ljudi izgubilo živote u prvih deset dana boravka posmatraèa u Siriji.

Aktivisti su optužili članove misije da nisu bili dovoljno aktivni na terenu i da su ih vlasti iskoristile kao paravan za nastavak represije nad protivnicima predsjednika Bašara al Asada.

Prema ranijoj procjeni svjetske organizacije, u Siriji je od početka protesta u martu prošle godie poginulo više od 5 000 ljudi.
XS
SM
MD
LG