Dostupni linkovi

Španija od Kube zatražila oslobađanje političkih zatvorenika


Španija je pozvala u petak kubanski režim da „oslobodi sve političke zatvorenike“ nakon smrti jednog od njih, Wilmara Villara, u jednoj bolnici poslije štrajka glađu više od 50 dana.

Španska vlada, kojom od decembra upravlja konzervativac Mariano Rajoy, izrazila je u saopćenju ministarstva vanjskih poslova „zabrinutost zbog situacije koja pogađa građane koji izražavaju neslaganje s otočkim vlastima“.

Madrid je pozvao kubanske vlasti da „oslobode sve političke zatvorenike, garantiraju ljudska prava i osnovne slobode i dozvole slobodu izražavanja svih političkih ideja bez izuzetka“, dodaje se u saopćenju.

Wilmar Villar (31) je umro u četvrtak u bolnici Santiago de Cuba nakon štrajka glađu koji je započeo zbog protesta protiv kazne od četiri godine zatvora izrečene 24. novembra zbog „odbijanja poslušnosti i pružanja otpora“ policajcu, rekao je opozicionar Elizardo Sanches.

Španija je primila nekoliko desetaka bivših zatvorenika u okviru novog sporazuma zaključenog 2010. godine između kubanske vlade kojom upravlja Raul Castro i Katoličke crkve, nakon španskog posredovanja.
XS
SM
MD
LG