Dostupni linkovi

Nigerija: Serija napada na policiju i pasošku službu


Serija eksplozija odjeknula je danas u Kanu, drugom najvećem gradu u Nigeriji, a meta napada bili su policijski štab, služba za izdavanje pasoša i još jedna policijska stanica, izjavili su očevici.

Rojetersov izvještač vidio je da su na zgradi sjedišta policija razbijeni prozori, urušen krov i da se iznad objekta diže dim. Vatrogasci pokušavaju da ugase požar.

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u kratkom vremenskom razmaku, a mještane je zahvatila panika. Trenutno nije poznato da li ima žrtava.

Kano je, poput mnogih drugih gradova na sjeveru Nigerije, zahvaćen pobunom islamističke sekte Boko haram. Ova grupa stoji iza brojnih bombaških i oružanih napada na državne mete.

Očevici kažu da je napadač na policijski štab, koji pokriva najveći dio sjevera zemlje, stigao pred zgradu na motociklu, sišao sa vozila i potrčao prema objektu sa vrećom u rukama, nakon čega je odjeknula eksplozija.

Bezbjednosni izvori rekli su da je jedan bombaški napad spriječen i da je napadač ubijen.

U bombaškom napadu na jednu katoličku crkvu u blizini glavnog grada Abudže 26. decembra, grupa Boko haram ubila je 37 ljudi i ranila 57.
XS
SM
MD
LG