Dostupni linkovi

Udvostručen broj seksualnih zločina američkih vojnika


.U izvještaju koji je objavila američka vojska seksualno nasilje vojnika SAD skoro se udvostručilo za proteklih pet godina, što je često posljedica ratnih trauma.Sudeći prema izvještaju, prijave o seksualnim zločinima povećane su za 90 procenata u periodu od 2006. do 2011. godine.

Najčešći nasilnički prestupi koje izvršavaju vojnici jesu teški napad, silovanje, teški seksualni napad, prisilna sodomija i dječja pornografija.

Prema statističkim podacima iz izvještaja, vojnici SAD su izvršili seksualni zločin na prosječno svakih šest sati i 40 minuta u 2011. godini.Tokom 2011. godine bilo je 2.811 prestupa, od kojih je skoro polovina bila seksualnih zločina.

Udvostručen broj seksualnih prestupa vjerovatno je posljedica slabe discipline, adrenalina poslije borbe, visokog stepena stresa i problema u ponašanju.

Prema riječima zamjenika šefa generalštaba vojske Pitera Ćarelija, ostvaren je izuzetan napredak u radu sa vojnicima tokom protekle decenije, ali još mnogo truda treba uložiti da bi se stanje popravilo.

Ćareli smatra da najveći izazov za vojnike predstavlja povratak kući iz rata i ponovni proces integracije u porodicu i društvo
XS
SM
MD
LG