Dostupni linkovi

Australija će priznati Aboridžine kao starosjedioce


Premijerka Australije Julia Gillard rekla je da je konačno došlo vrijeme da se Australijanci suoče sa svojom prošlošću i priznaju da su Aboridžini narod koji je prvi naseljavao ovaj kontinent.

Australija će tako napraviti ustavne promjene koje će ukloniti rasnu diskriminaciju, jer je premijerka prihvatila rezultate panela 19 nezavisnih eksperata.

Amandmani na Ustav će promijeniti članak 25 prema kojem država narodima poput Aboridžina može uskratiti glasanje na izborima. Članak 51 govori o tome da Parlament može stvarati zakone po osnovi rase, ali australijska premijerka misli da je to nedopustivo.

Isto mišljenje ima i šef panela profesor Patrick Dodson koji tvrdi da je potrebno mijenjanje Ustava zemlje i odavanje počasti Aboridžinima.

Početkom 20. vijeka Aboridžini su isključeni iz neophodnog kosenzusa za izglasavanje nekog zakona, što je rezultiralo rasistički orijentisanim člancima u Ustavu koji su starosjediocima Australije negirali prava.

Referendum o amandmanima na Ustav koji će priznati Aboridžine kao starosjedioce i ukloniti zakone koji ih isključuju održat će se prije izbora 2013. godine.
XS
SM
MD
LG