Dostupni linkovi

Greška u koracima: Šeks ipak ne dobija povlaštenu mirovinu


Vladimir Šeks, čini se, ipak nije osigurao povlaštenu mirovinu od 12.500 kuna. Stručnjaci smatraju da nije došlo do prekida osiguranja iz radnog odnosa, a razlog je Šeksova izjava da u mirovini nije bio nijedan dan, ali nijedan sat, piše Poslovni dnevnik

'Bez prestanka statusa osiguranika u Saboru po osnovi rada nije mogao ostvariti status umirovljenika i pravo iz mirovinskoga osiguranja. Ako mu nije prestalo osiguranje, što on kaže da nije, Šeks nije mogao ostvariti pravo na mirovinu, a ako to pravo nije ostvario, onda povlaštenu mirovinu nije ni mogao staviti u mirovanje', objasnio je za Poslovni dnevnik Dušanko Marinković Drača iz TEB Poslovnog savjetovanja.

Na postupak ostvarivanja prava na zastupničku mirovinu primjenjuju se odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koje se odnose na podnošenje zahtjeva, usklađivanje i korištenje mirovine. Pravo na mirovinu svaki osiguranik može ostvariti tek nakon prestanka osiguranja (čl. 32.). Ako je rješenje u HZMO-u doneseno protivno navedenoj odredbi, onda ono nije zakonito, piše Poslovni dnevnik.
XS
SM
MD
LG