Dostupni linkovi

Ombudsman Kosova: Intervencija policije bila nepotrebna


Ombudsman Kosova Sami Kurteši ocenio je u utorak da je intervencija policije tokom protesta pokreta Samoopredeljenje, 14. januara, bila nepotrebna, neopravdana i neproporcionalna.

U saopštenju Ombudsmana ističe se da su pripadnici specijalnih jedinica policije, osim na mestu gde se protestni skup održavao, upotrebili nasilje i tokom prevoza uhapšenih, čak i u policijskoj stanici u prisustvu predstavnika ombudsmana.

Ombudsman ističe da su u Podujevu vršena i nasumična hapšenja u raznim poslovnim prostorijama i dvorištima kuća, hapšenja lica na njihovim radim mestima, hapšenja slučajnih prolaznika koji nisu bili deo protestnog skupa.

"Hapšenja su praćena nekontrolisanom upotrebom sile, uvredama i ponižavanjima na ličnoj i rodnoj osnovi. Većinu uhapšenih u policijskim stanicama u Podujevu i Gnjilanu su posetili predstavnici ombudsmana", navodi se u saopštenju i dodaje da je bilo teško identifikovati policajce koji su to uradili jer nisu imali svoje identifikacione brojeve.

Ombudsman je izrazio žaljenje zbog povreda učesnika skupa 14. januara i zatražio da se izvrši detaljna sudska istraga, pronađu i identifikuju policajci koji su u tome učestvovali. "
XS
SM
MD
LG