Dostupni linkovi

File pozdravio početak arbitražnog procesa


Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je početak arbitražnog procesa između Hrvatske i Slovenije.

"Oduševljeni smo činjenicom da su se vlade dvije zemlje saglasile sa imenovanjem predsjednika i dva člana Arbitražnog tribunala koji su odabrani, zbog njihovih sposobnosti u oblasti međunarodnog prava, sa liste koju su sastavili čelnici Evropske komisije", rekao je File.

On je ocijenio da je ovaj dogovor dobrodošao signal za pozitivan razvoj dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, kao i za cijeli zapadni Balkan i da pokazuje da se i komplikovani problemi mogu najbolje riješiti dijalogom i saradnjom.

Prema pravilima Arbitražnog dogovora koji su sve strane potpisale 4. novembra 2009. godine u Stokholmu, Evropska komisija se obavezala da sačini listu kandidata sa koje će obje strane u dogovoru moći da odaberu tri člana, uključujući predsjednika Arbitražnog tribunala. Dodatno, svaka strana može da imenuje još po jednog člana tribunala.

U skladu sa Arbitražnim dogovorom, obje strane su se saglasile sa izborom Žilbera Gijoma kao predsjednika Arbitražnog tribunala. Riječ je o uglednom francuskom sudiji, članu Međunarodnog suda pravde, diplomati i ekspertu za pomorsko pravo. Evropska komisija predložila je i dva člana - Nijemca Brunu Sima i Britanca Vona Loua.
XS
SM
MD
LG