Dostupni linkovi

Hrvatska i Slovenija se dogovorile oko arbitara


Hrvatska i Slovenija dogovorile su se o imenovanju predsjednika i dva člana arbitražnog suda, kazali su u utorak u Zagrebu premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Vlade Hrvatske i Slovenije dogovorile su se da će predsjednik suda biti Francuz Gilbert Guillaume, a preostala dva člana Nijemac Bruno Simma i Britanac Vaughan Lowe.

"Vrlo ohrabruje činjenica da smo se uspjeli vrlo brzo dogovoriti o ovako delikatnoj stvari", rekao je na konferenciji za novinare Milanović, dodajući da su dogovoru prethodile vrlo intenzivne diplomatske konzultacije.

Hrvatska i Slovenija popis sudaca o Evropske komisije dobile su utorak."Pokazalo se da je bilateralan razgovor važan i ova vlada će ga nastaviti razvijati. Hrvatska i Slovenija napravile su prvi važan korak u uspostavi međunarodne arbitraže", rekla je Pusić.

Po arbitražnom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa Europske komisije.Dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Dogovor je pozdravila Evropska komisija, ocjenjujući da je riječ o pozitivno signalu koji ukazuje na potrebu razvoja dobrosusjedskih odnosa i pokazuje da se i najteža pitanja mogu rješavti dijalogom.
XS
SM
MD
LG