Dostupni linkovi

Lovac na Pinočea na optuženičkoj klupi


Španski sudija Baltasar Garzon, poznat po tome što je podigao optužnicu protiv bivšeg čileanskog lidera Augusta Pinočea, našao se danas prvi put na optuženičkoj klupi.

On je pred Vrhovnim sudom u Madridu optužen da je ilegalno odobrio policiji da snima razgovore advokata sa svojim klijentima.

Garzon je suspendovan iz Nacionalnog suda 2010. godine, a njegova karijera mogla bi da bude okončana ukoliko bude osuđen, prenio je BBC.

Garzon (56) je u sudskoj odori sjedio pored svog advokata i saslušao čitanje optužnice. Njegove pristalice kažu da se sudija nepravedno našao na meti protivnika njegove borbe za zaštitu ljudskih prava u posljednje dvije decenije.

U odvojenom procesu, koji počinje 24. januara, on je optužen za prekoračenje ovlaštenja, jer je izdao naređenje o pokretanju istrage o nestanku nekoliko desetina hiljada ljudi tokom španskog građanskog rata, u vrijeme Frankove diktature.

Još nije određen datum trećeg suđenja, u kojem je Garzon optužen da je primio mito od banaka da bi zaustavio istragu protiv predsjednika najveće španske banke Santander.Ukoliko bude proglašen krivim na prvom suđenju, sudija Garzon neće ići u zatvor, ali bi mogao da bude suspendovan sa posla na 17 godina.
XS
SM
MD
LG