Dostupni linkovi

Moguće odgađanje predsjedničkih izbora u Jemenu


Jemenski ministar vanjskih poslova izjavio je da postoji mogućnost odgađanja predsjedničkih izbora zakazanih za 21. februar.

Moguća promjena odluke o izborima razbjesnila je aktiviste i opozicijske grupe koje žele da vidi brzi transfer vlasti nakon višemjesečnih nemira, javio je Reuters.

Februarski izbori su dio dogovora kojeg su sastavile zaljevske države, a podržavaju ga Washington i Rijad. Svrha zaljevskog dogovora je svrgavanje jemenskog predsjednika Alije Abdulaha Saleha s vlasti.

"Ja sam među onima koji se nadaju da će izbori biti održani u planirano vrijeme", rekao je Ebubekr el-Kirbi u intervjuu za televiziju Al Arabija u utorak.

Međutim, dodao je, postoji nekoliko problema po pitanju sigurnosti i ukoliko se ona ne riješe biti će veoma teško održati izbore 21. februara.

Jemenski protesti protiv Saleha bili su inspirisani Arapskim proljećem koji su s vlasti svrgnuli lidere Tunisa, Egipta i Libije. Washington i jemenski susjed Saudijska Arabija, boje se El-Kaide koja ima jaka uporišta u Jemenu i zabrinuti su da će nastaviti iskorištavati nemire u Jemenu.
XS
SM
MD
LG