Dostupni linkovi

Medvedev predložio direktan izbor gubernatora



Ruski predsednik Dmitrij Medvedev podneo je danas na razmatranje poslanicima Državne dume nacrt o izmenama i dopunama Saveznog zakona o izboru gubernatora u kojem se predlaže direktan izbor tajnim glasanjem građana.

Nacrt predviđa da pored političkih partija koje imenuju svoje kandidate, to mogu učiniti i samostalni kandidati prikupljanjem potpisa, navedeno je u saopštenju koje je objavila pres služba Kremlja.

Predviđeno je da mandat gubernatora traje pet godina, kao i da predsednik Rusije može imenovati vršioca te dužnosti u slučaju da nastane institucionalna praznina, zbog ponavljanja izbora ili iz drugih razloga.

Predlog koji je podneo Medvedev predstavlja deo reforme vlasti koju je predsednik obećao nakon parlamentarnih izbora koji su izazvali nezadovoljstvo građana i opozicije i pokrenuli seriju masovnih protesta.

Smatra se da su upravo gubernatori svojim nesavesnim radom u nekim oblastima Rusije doprineli padu popularnosti vladajuće Jedinstvene Rusije, a neki od njih već su smenjeni zbog loših rezultata koje je partija postigla na izborima.
XS
SM
MD
LG