Dostupni linkovi

AP prvi zapadni medij sa stalnim dopisništvom u Pjongjangu


U Pjongjangu je danas otvoreno novo dopisništvo američke agencije Asošiejted pres (AP), koja je time postala prvi zapadni medij sa stalnim dopisništvom u Severnoj Koreji.

Novim dopisništvom proširuje se prisustvo u Severnoj Koreji agencije koja je 2006. otvaranjem video dopisništva u Pjongjangu postala prvi strani novinski medij u toj zemlji. Ekskluzivne snimke agencije AP iz Pjongjanga koristili su brojni svetski mediji posle Kimove smrti, a sada su novinari i fotografi te agencije dobili i dozvolu da u Severnoj Koreji rade na stalnoj osnovi.

Za Severnu Koreju, koja je decenijama bila nedostupna za zapadne novinare, otvaranje prvog stranog stalnog dopisništva značajan je korak, posebno jer ta zemlja i SAD nikada nisu imali zvanične diplomatske odnose.

AP, nezavisna 165 godina stara agencija osnovana u Njujorku, radi u više od 100 zemalja i na 300 lokacija u svetu zapošljava blizu 2.500 novinara. Novo dopisništvo daje joj priliku da svetu u slici i reči prenese dogadjaje iz Severne Koreje u kritičnom trenutku za tu zemlju, kada je Kim Džong Ila nasledio njegov sin Kim Džong Un.
XS
SM
MD
LG