Dostupni linkovi

Raste napetost između Irana i SAD


SAD su uputile pismo Iranu o prolazu Ormuz u Persijskom zalivu, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

"Američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs predala je pismo Mohamadu Karzaiju, predstavniku Irana u UN, a švajcarska ambasadorka u Teheranu je prenela sadržaj poruke predsedniku islamske republike", rekao je Mehmanparast ne navodeći detalje, prenosi agencija Irna.

Švajcarska predstavlja interese SAD u Iranu od prekida odnosa između te dve zemlje 1980. godine.

"Razmatramo pismo i ako bude bilo neophodno, odgovorićemo", rekao je iranski portparol.

Američki list "Njujork tajms" je u petak objavio da su SAD tajnim kanalom upozorile iranske vlasti i njihovog duhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija da su protiv zatvaranja moreuza Ormuz, strateškog za snabdevanje sveta naftom.

Teheran je decembra zapretio da će zatvoriti taj prolaz ako zapadne zemlje spreče izvoz iranske nafte da bi naterale Teheran da odustane od svog nuklearnog programa.

Bela kuća je upozorila Hamneija da će SAD reagovati na eventualno zatvranje prolaza, piše list, citirajući neimenovane američke izvore.

Komandant iranske Ratne mornarice, admiral Habibolah Sajari izjavio je danas da je zatvaranje Ormuza "lako kao popiti čašu vode".
XS
SM
MD
LG