Dostupni linkovi

Obilježavnje 20 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske


Hrvatska obilježava 20. obljetnicu međunarodnoga priznanja, sjećanje na 15. siječnja 1992., kada su hrvatsku neovisnost zajedno priznale članice Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je tim povodom da je Hrvatska u prvoj fazi državnosti imala problema s demokratskim standardima no da "smo u konačnici postajali bolji".

"U prvoj fazi državnosti imali smo ozbiljnih problema s određenim demokratskim standardima, imali smo ratne zločine za vrijeme Domovinskog rata, pretvorbu i privatizaciju koja je često bila nezakonita, a nekad i duboko nemoralna", izjavio je u Dnevniku HTV-a predsjednik Ivo Josipović ocjenjujući 20 godina međunarodno priznate RH. Dodao je kako su "uvijek odgovorni oni koji obnašaju vlast".

"Bilo je i dobrih stvari, povijest nije crno-bijela, postajali smo bolji", rekao je Josipović.

Prisjećajući se obljetnice priznanja, naglasio je da je to bio veliki poticaj jer je tada Hrvatska dobila moralnu podršku i međunarodno pravno priznate mehanizme vlastite obrane.

Kako se uz priznanje RH obilježava se i 14 godina od mirne reintegracije Vukovara, Josipović je ocijenio da je mirna reintegracija i Erdutski sporazum te ono što se događalo do završetka mirne reintegracije pokazalo koliko je akceptiranje europskih vrijednosti bilo važno za Hrvatsku.
XS
SM
MD
LG