Dostupni linkovi

Pregovori o grčkom dugu zapali u krizu


Banke su objavile da obustavljaju pregovore s Atinom o načinima reprogramiranja grčkog javnog duga i natuknule su da bi mogle promijeniti odluku o otpisu njegova velikog dijela.

Institut za međunarodne financije navode u saopćenju da "uprkos naporima grčkih čelnika", prijedlog banaka o otpisu polovice grčkog duga u njihovu posjedu "nije naišao na jasan i konstruktivan odgovor svih strana".

!U takvim uslovima pregovori s Grčkom (...) su obustavljeni kako bi se moglo razmisliti o prednostima dragovoljnog pristupa", dodaje se u tekstu koji su potpisali Amerikanac Charles Dallara, izvršni direktor IIF-a i Francuz Jean Lamierre.

Pod pojmom "dobrovoljni pristup" misli se na ugovor koji su 26. i 27. oktobra zaključili privatni vjerovnici Grčke i čelnici eurozone. Prvi su se tada bili obavezali da će se odreći povrata duga u iznosu od 100 milijarda eura kako bi se spriječio nekontrolirani stečaj zemlje.

Pregovori koje grčka vlada vodi s privatnim vjerovnicima o otpisu dijela duga koji je preduvjet za odobravanje drugog paketa pomoći vrijednog 130 milijarda eura, u stanju su "krajnje" napetosti, rekao je za agenciju France Presse izvor blizak pregovorima.
XS
SM
MD
LG