Dostupni linkovi

EULEX izručio SAD optuženog za trgovinu ljudima


Deme Nikći iz Peći, izručen je iz Albanije Sjedinjenim Američkim Državama gdje će se suočiti sa optužbama povezanim sa njegovim navodnim upravljanjem međunarodnom mrežom krijumčarenja ljudi. EULEX je pružio pomoć sudskim organima u Sjedinjenim Državama na osnovu svoje istrage vođene protiv Nikćija.

Nikći je 4. oktobra 2011 godine uhapšen od strane organa Albanije, na osnovu crvene poternice Interpola, prilikom prelaska granice između Kosova i Albanije. Prema sudskim dokumentima SAD. G. Nikći je osumnjičen da je prokrijumčario na stotine osoba preko meksičke granice u SAD svake godine. Jedna od Nikćijevih operacija krijumčarenja rezultirala je smrću stanovnika Kosova u Teksasu 2010 godine.

Paralelno sa ovim istragama koje su sprovodili organi SAD, EULEX tužioci sprovode sopstvenu istragu o krijumčarenju ljudi, povezanu sa G. Nikćijem.
Nikći i njegovi navodni pomagači su osumnjičeni da su prokrijumčarili nepoznat broj stanovnika Kosova u Severnu Ameriku dajući im lažne pasoše i upućujući ih koje puteve treba da prate. Zauzvrat su te osobe morale da plate velike novčane iznose, čak i do petnaest hiljada eura po osobi.

Kao dioo ove istrage četiri osobe iz regiona Peći i Mitrovice uhapšene su 7. decembra 2011 godine od strane kosovske Policije i njihove kuće su pretresene. Trenutno su te četiri osobe u sudskom pritvoru do marta 2012 godine. EULEX tužioci nastavljaju sa saradnjom sa pravosudnim organima SAD po ovom slučaju. Istraga je još uvek u pretpretresnoj fazi.
XS
SM
MD
LG