Dostupni linkovi

Marzuki: Treba vremena za rješevanje problema u Tunisu


Predsjednik Tunisa Moncef Marzuki rekao je danas da je potrebno više vremena za rješavanje brojnih problema s kojima se Tunis suočava, s obzirom da su, kako je rekao, Tunižani 50 godina živjeli pod diktaturom.

"Tražim da se malo sačeka prije nego što se počnu izvlačiti zaključci", rekao je Marzuki i dodao da su sada svi problemi, koji su dugo vremena bili pod tepihom, izašli na vidjelo.

Marzuki, koji je funkciju predsjednika preuzeo prije mjesec dana, rekao je da je sklopljeno savezništvo sa strankom Enahda zbog želje da se izbjegne svaki sukob sa laicima i umjerenim islamistaima.

On je za francuski radio "Frans Enter" rekao da nije bilo drugog izbora. "Ili ćemo imati mudru većinu umjerenih islamista i umjerenih laika za rukovođenje ovom zemljom ili će doći do sukoba", objasnio je Marzuki u intervjuu povodom prve godišnjice od kada je predsjednik Zine El Abidine Ben Ali napustio zemlju 14. januara 2011. godine.

Tunis sutra proslavlja prvu godinu od pada režima Ben Alija i prvih pokreta u arapskom svijetu koji su označeni kao "arapsko proljeće".
XS
SM
MD
LG