Dostupni linkovi

Strane diplomate zabrinute zbog najave Samoopredjeljena


Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu zabrinute su planiranim aktivnostima pokreta Samoopredeljenje u cilju blokade graničnih prelaza na Merdaru i Beloj zemlji.

U zajedničkoj izjavi za javnost, diplomatska petorka pozvala je Samoopredeljenje da se “uzdrži od bilo kakavog nasilja ili provokacija protiv pripadnika Policije Kosova”.

“Takva djela ne samo da su nezakonska, već bi takođe ojačala političke tenzije na Kosovu što bi negativno uticalo na sliku Kosova van zemlje. Svaka jednostrana blokada trgovine bila bi protiv posvećenosti Kosova prema CEFTA sporazumu .

“Uvjereni smo da će Policija Kosova, podržana od strane EULEX-a i KFOR-a, pokazati uzdržanost i profesionalizam u njihovom ponašanju na bilo kakvu provokaciju, ali na kraju Samoopredeljenje će biti odgovorno za posljedice njihovih planiranih aktivnosti”, kaže se u saopštenju stranih diplomata.

Ambasade naglašavaju jaku podršku procesu dijaloga Prištine i Beograda i postignutim sporazumima.

“Strateški cilj ovog procesa je omogućavanje postepene normalizacije stanja Kosova u regionu. Ova normalizacija, i uspostalvjanje dobrosusjedskih odnosa su u konkretnom interesu Kosova i njenih građana. Ovo je takođe jedini put koji vodi ka euroatlanskim integracijama".

“Kosovari ne trebaju dopustiti da ijedna politička partija sabotira ovaj proces”, kaže se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG