Dostupni linkovi

Mianmar oslobodio 650 političkih zatvorenikaMianmarski režim oslobodio je 651 političkog zatvorenika, u posljednjem u nizu poteza kojim se ta zemlja otvara prema svijetu nakon pola stoljeća autoritarne vladavine.

SAD i Europa objavile su ranije da je puštanje političkih zatvorenika ključno za razmatranje mogućnosti ukidanja sankcija kojima je Mianmar, nekadašnja Burma, godinama izložen. Među onima koji će se naći na slobodi su Sai Nyut Lwin, ugledni političar iz redova etničke manjinske skupine Shan i tajnik nekdašnje političke skupine Shanske nacionalističke lige za demokraciju (SNLD).

U drugom valu amnestije za političke zatvorenike koji se očekuje za četiri mjeseca bit će oslobođeni čelnici i članovi Studentske skupine generacije '88, mladi disidenti koji su te godine poveli prodemokratski ustanak koji je vojni režim brutalno ugušio uz tisuće mrtvih.

Od 651 zatvorenika oslobođenog danas iz raznih zatvora, 308 su zatvorenici savjesti, a 148 su pripadnici bivšeg vojnog obavještajnog miljea koji su ispali iz milosti režima, rekao je za Reuters jedan zatvorski upravitelj.

Izolirani Mianmar pokrenuo je demokratske reforme otkako je civilna vlada u ožujku prošle godine zamijenila vojni režim, nakon 50 godina njegove vlasti.

Pretpostavlja se da ih je prije današnjeg puštanja u zatvorima bilo između 1500 i dvije tisuće.
XS
SM
MD
LG