Dostupni linkovi

Mađarska: Spremni za razgovor sa EUEU je ove sedmice saopštila da je fiskalna politika zvanične Budimpešte neodrživa i zapretila tužbom zbog promena u Ustavu za koje navodi da, između ostalog, ograničavaju nezavisnost sudstva, centralne banke i agencije za zaštitu podataka, prenela je agencija AP.

"Spremni smo da pregovaramo o svim tačkama, ali ne treba nam političko mišljenje nego argumenti. Kad argumenti Evropske unije budu uverljivi, odnosno kad bude jasno da je taj pravac bolje usvojiti i pratiti, tada neće biti razloga da se postupa drugačije", rekao je juče Orban, odbacujući zamerke Unije kao političke.

Mađarska je u preliminarnim pregovorima o kreditnoj liniji u iznosu između 15 i 20 milijardi evra sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom, čiji su zvaničnici takođe izrazili zabrinutost oko mađarske politike.

Valuta Mađarske, forinta, značajno je oslabila u poslednje vreme, a investitori traže visoke prinose kako bi kreditirali tu zemlju kupujući njene obveznice, što ukazuje na to da strahuju za njenu budućnost.
XS
SM
MD
LG