Dostupni linkovi

Odobren budžet Federacije BiH za 2012.


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u sredu na vanrednoj sednici u Sarajevu federalni budžet za ovu godinu koji je entitetska Vlada predložila u iznosu od 1.923.744.269 konvertibilnih maraka.

U utorak je odobrenje dao i Predstavnički dom.

Federalna Vlada na svojim odvojenim zasedanjima nije prihvatila ni jedan od amandmana, predlaganih iz poslaničkih klupa u ova dva dana, koji bi promenili predviđene novčane iznose u budžetskim stavkama.

Budžet je tako ostao u vladinoj predloženoj formi.

Predviđeno je 60 posto prihoda od nedirektnih poreza, izjavio je u utorak federalni ministar finansija Ante Krajina, obrazlažući poslanicima celokupni budžet, planiran u Federalnoj vladi.

Ukupni očekivani prihodi su 1.575.069.369 KM, približno kao 2011. godine, dok su planirani rashodi veći za 11 posto od prošlogodišnjih prvenstveno zbog ovogodišnjih obaveza Federacije za otplatu domaćeg i spoljnog duga.

Pokrivanje tog debalansa je planirano od dugoročnih obveznica u vrednosti od 230 miliona, zatim sa 60 miliona od trezorskih zapisa i sa 58,6 miliona kreditnog novca od Evropske komisije.
XS
SM
MD
LG