Dostupni linkovi

Porodica protiv plana za Ajzenhauerov memorijalni centar



Porodica Dvajta Ajzenhauera (Dwight Eisenhower, 1890-1969) traži da se izmeni plan za izgradnju memorijalnog centra u Vašingtonu posvećenog tom državniku jer smatra da se isuviše naglašava njegovo skromno poreklo, a zanemaruju njegova dostignuća u Drugom svetskom ratu i kao predsednika SAD.

Arhiteka Frank Geri je predložio da memorijalni park bude oivičen velikim slikama iz Ajzenhauerovog doma iz mesta Ejbilin u Kanzasu.

Dok je bio u Beloj kući (1953-1961), Ajzenhauer je ukinuo rasnu diskriminaciju u školama i vojsci, osnovao američku svemirsku agenciju NASA i naložio izgradnju mreže međudrzavnih puteva.

Ideja arhitekte Gerija zasnovana je na Ajzenhauerovom govoru u Kanzasu posle Drugog svetskog rata o tome kako je "bosonogi dečak" postao slavan u Evropi. On rekao da je "najponosniji na to" što može da kaže da je iz Ejbilina.

En Ajzenhauer, jedna od predsednikovih unuka, zvanično je juče u ime porodice uputila primedbe gradskom odboru Vašingtona za planiranje.

Ona je rekla agenciji AP da arhitekta nije razumeo Ajzenhauerovu poruku i da nacrt Memorijalnog centra ne odaje dužnu počast njenom dedi kao državniku i vođi američkih snaga tokom Drugog svetskog rata.

Odbor za Ajzenhauerov memorijalni centar koji je angažovao arhitektu Gerija, saopštio je da marta namerava da traži konačno odobrenje plana i da izgradnju počne ove godine.

Prikazi Ajzenhauera kao generala kako se obraća vojsci pre Dana-D, savezničke invazije Evrope 1944. godine, i kao predsednika kako proučcava globus, biće predstavljeni u "herojskoj veličini" rekao je Danjel Fil, izvršni arhitekta projekta.

Dodao da zbog pažnje posvećene Gerijevim "čeličnim tapiserijama" sa slikama Ajka, neki ne vide sve aspekte budućeg memorijalnog centra.
XS
SM
MD
LG