Dostupni linkovi

Vašington očekuje od Rusije revidirani nacrt rezolucije u Siriji


Vašington očekuje od Rusije da uskoro podnese revidirani tekst novog nacrta rezolucije o Siriji članicama Savjeta bezbjednosti UN, rekla je američki ambasador u UN Suzan Rajs.

Rajsova je rekla novinarima da je oko 40 ljudi ubijeno u Siriji od kada su posmatrači Arapske lige započeli svoj rad, što znači da je sirijska vlada nastavila zločine protiv svog naroda. Ona je pozvala Asada da se povuče.

Rusija i Kina uložile su veto u oktobru za rezolucije koju je predložila Evropa, a koja sadrži prijetnju sankcijama protiv Sirije.

Članice Savjeta bezbjednosti UN, koje žele da spriječe ponavljanje "libijskog scenarija" objavile su novi nacrt u decembru, koju su zapadni partneri dopunili. Rusija tek treba da podnese revidirani tekst svojim partnerima.

Prema podacima UN, u nasilju režima predsjednika Bašara al Asada protiv opozicionih demonstranata ubijeno je više od 5.000 ljudi. Sirijske vlasti krive oružane bande za nasilje i kažu da je 1.100 vojnika i policijaca, takođe, ubijeno.

Asad je u utorak rekao da se neće povući i ponovio da strana zavjera stoji iza krvavnih nemira u zemlji. U svom četvrtom obraćanju javnosti od izbijanja masovnih protesta u martu prošle godine Asad je rekao da on još uvijek ima podršku sirijskog naroda i da će napustiti dužnost "samo ukoliko to narod želi".
XS
SM
MD
LG