Dostupni linkovi

Hrvatska i Slovenija nisu dobile listu sudija od EK


Šefovi diplomatija Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Samuel Žbogar nisu u utorak u Briselu dobili od Evropske komisije listu s koje bi dve zemlje mogle da izaberu sudije arbitre za rešavanje međusobnog graničnog spora.

Pusić, Žbogar i evropski komesar za proširenje Štefan File u utorak su četiri sata u Briselu razgovarali o popisu potencijalnih sudija arbitara.

"Na današnjem sastanku nismo dobili ni videli listu sudija arbitara s koje bi trebalo biti izabrane sudije arbitri međunarodnog arbitražnog suda, niti su spominjana bilo kakva imena koja bi se mogla naći na toj listi. Nadam se da smo se ovim sastankom približili tom prvom koraku u sprovođenju arbitražnog sporazuma", izjavila je nakon sastanka Pusić.

Po arbitražnom sporazumu, slovenačko-hrvatsku granicu trebalo bi da odrede petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog sudiju, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s liste koju će pripremiti EK. U slučaju da se dve strane ne mogu usaglasiti, preostalu trojicu arbitara odrediće predsednik Međunarodnog suda pravde.

U saopštenju EK navodi se da je File obavestio dvoje ministara "o nameri EK da dostavi popis u drugoj polovini januara kako bi se stvorili najbolji uslovi za uspešni početak arbitražnog procesa".
XS
SM
MD
LG